Martinje 2011.

Martinje 2011.

Na blagdan Sv. Martina 11.11. 2011. na Portu u Sv. Martinu u Podstrani, nakon mise na starom groblju, održana je četvrta smotra mladih poljičkih vina.

Smotru su zajednički organizirali Društvo poljičana Sv. Jure Priko i Općina Podstrana, a otvorili su je načelnik općine Podstrana Miran Tomasović i Poljički knez Petar Rodić.

Ovom prilikom načelnik je naglasio da je općina Podstrana osigurala sredstva svim mještanima koji imaju namjeru obnoviti svoje zapuštene vinograde. Upravo je u tijeku natječaj za krčenje vinograda, te se zainteresirani mogu prijaviti u općinskim prostorima za osigurana sredstva. Što se tiče izbora najboljih poljičkih vina, prijavljeno je bilo 30 sorti crnih i bijelih vina, a sudjelovali su slijedeći vinari:

  1. Zdravko Tomasovic C B
  2. Sanda Madir B
  3. Željko Karaman C B
  4. Neven Kapić C
  5. Toni Nejašmić C B
  6. Željko Car C
  7. Bakota Mladen C
  8. Lorens Viskov C
  9. Željko Erceg C
  10. Dario Marić Banje C
  11. Višić Mirko C B
  12. Petar Rodić C B
  13. Ivo Turić B
  14. Leonard Naranča C B
  15. Šime Bulić C B
  16. Branimir Bulić C
  17. Ante Markičević C
  18. Frane Duraković C
  19. Ivo Novaković C B
  20. Mario Tomić C B
  21. Miljenko Mandić C

Kod dosta vina, nažalost, javila se kiselost, a kod bijelih vina nedozrelost, te brojna vina nisu niti ocijenjena. Inače, opća ocjena je da su ove godine crna vina kvalitetom bolja od prošlogodišnjih najboljih, a bijela dosta slabija od prošlogodišnjih. Predsjednik Povjerenstva za ocjenu kvaliteta mladih vina bio je dr. sc. Goran Zdunić, a članovi povjerenstava su bili dr.sc. Irena Budić Leto, dipl. ing Nikša Zagler, dipl. ing. Stipe Ivić i vš. teh. Vesela Jelavić i donijeli su listu srednje ocjene prva tri vina u kategoriji bijelih i crnih vina.

Pobjednici po kategorijama

Bijela vina

  1. Mirko Višić 88,2
  2. Ivo Turić 65
  3. Ivo Novaković 63,4

Crna vina

  1. Dario Marić Banje 83,2
  2. Zdravko Tomasović 82,2
  3. Lorens Vickov 80,6

Svim sudionicima su dodijeljene zahvalnice, a pobjednicima priznanje i prigodne poklone. Nakon proglašenja pobjednika sudionici i gosti nastavili su se družiti uz jelo koje je priredila ekipa Poljičkog komina iz Podstrane, a svojom pjesmom nazočne je zabavio trio «Barbary».

Osim dodjele nagrada najboljim poljičkim vinarima, dodijeljena su priznanja i pehari pobjednicima prigodnog malonogometnog turnira održanom na igralištu u Mutograsu. Zahvalnice su dobili sve ekipe koje su sudjelovale na turniru, a pojedinačne nagrade su dobili za kategorije: najbolji golman, Fabo Marić i najbolji strijelac Nikola Veža iz ekipe Bili 9, te najkorisniji igrač Martin Mikuličić iz caffe bara Porat. Potom su pehare za treće mjesto dobili ekipa caffe bara Cuga, drugo mjesto ekipa Pekara Vučević, a prvo mjesto ekipa Bili 9.

Organizatori posebno zahvaljuju žiriju sa dr. Goranom Zdunićem na čelu koji od početka prati našu smotru mladih vina, vinogradarima iz Tugara koji su svake godine naši dragi gosti, limenoj glazbi iz Podstrane, te osoblju caffe bara Porat i Mariju Jakulju. Program je vodio Vedran Očašić.

Također pogledajte

Obavijest o radovima na dijelu Hercegovačke ulice

Obavještavamo stanare ulica Hercegovačka, Stepinčeva i Mile Gojsalić da će se dana 13. rujna .2021. …

Skip to content