Općina Podstrana u Vukovaru

Od 24. do 26. studenog ove godine Općina Podstrana, a na inicijativu UHBDDR-a Podstrana i Braniteljske udruge Podstrana upriličen je posjet herojskom gradu Vukovaru. Tridesetak branitelja, članova ovih udruga i njihovih prijatelja, te načelnik općine Podstrana Miran Tomasović, općinski vijećnici Darijo Radović i Fabjan Ruščić, krenuli su položiti vijence braniteljima grada  koji je za slobodu Lijepe naše dao sve što je imao, gradu koji je križ hrvatske slobode položio na svoja pleća. Danas, dvadeset godina od pada Vukovara u ruke srbočetnikih zvijeri, moramo se sjetiti ove žrtve bez koje ne bi bilo Republike Hrvatske, te da se Sloboda kao najljepše cvijeće zalijeva krvlju i suzama.

Danas, kad je već odavno Vukovar u hrvatskim rukama, u rukama onih koji su ovaj grad branili, nanovo iz pepela podigli i naša općina odlučila je svojim prilogom pomoći njegovoj obnovi. To je bio  jedan od važnih razloga zašto smo  krenuli na ovaj put. Gradonačelnik Grada Vukovara Željko Sabo, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Džanak, zamjenici gradonačelnika gđica. Danijela Stanković i g. Željko Pinjuh primili su  25. studenog 2011. u 10,00 sati u Uredu gradonačelnika delegaciju Općine Podstrana, načelnika Mirana Tomasovića te vijećnike i predsjednike braniteljskih udruga Grada Vukovara i Općine Podstrana. Tom prilikom načelnik Općine Podstrana g. Miran Tomasović i gradonačelnik g. Željko Sabo potpisali su sporazum o stipendiranju vrijedan 100.000,00 kuna kojima će Općina Podstrana stipendirati 20 vukovarskih studenata kroz tekuću akademsku godinu. Gradonačelnik i načelnik zaključili su da je ovo tek početak prijateljske suradnje Općine Podstrana i Grada Vukovara. U našoj delegaciji, uz načelnika, bili su  općinski vijećnici Darijo Radović i Fabjan Ruščić, predsjednici braniteljskih udruga Joško Ajduk i Tonči Matešan, te urednik Postranske revije Zoran Jurišić.

Mada smo skoro svi u ovoj delegaciji već bili u Vukovaru, neki i više puta, svaka posjeta mjestima stradanja budi žalovite osjećaje, tugu, bijes, ali i neizmjerno poštovanje i ponos.  Naša je delegacija položila vijence ispred centranog križa na memorijalnom groblju,  pored spomenika na Ovčari, a uz to posjetili smo vukovarsku bolnicu, spomen dom na Ovčari, te spomen dom na Trpinjskoj cesti, mjestu gdje je poginuo jedan od vukovarskih heroja, general bojnik Blago Zadro. Ispred križa u središtu grada, na mjestu gdje se Vuka ulijeva u Dunav zajednički smo se slikali, kao uspomenu na ovo hodočašće našem svetom gradu.

Nakon posjete Vukovaru, posjetili smo i najistočniji hrvatski grad Ilok, staru utvrdu koja je stoljećima branila Srijem i Slavoniju od Turaka, te crkvu sv. Ivana .Kapistrana. Kakav bi to posjet Iloku bio a da se ne posjete čuveni Iločki podrumi i probaju poznata vina – Graševina, Traminac i Frankovka.

Na kraju zahvaljujemo našem domaćinu, predsjedniku braniteljske udruge iz Vukovara Vjeranu Nadjevskom koji je sa nama obilazio sva mjesta posjeta uz prigodna objašnjenja.

Zoran Jurišić

Također pogledajte

Obavijest o radovima na dijelu Hercegovačke ulice

Obavještavamo stanare ulica Hercegovačka, Stepinčeva i Mile Gojsalić da će se dana 13. rujna .2021. …

Skip to content