Svečana sjednica općinskog vijeća

U povodu blagdana Sv. Ante Padovanskog, zaštitnika općine Podstrana i Dana Općine Podstrana, u hotelu „Le Meridiem Lav“ održana je Svečana sjednica općinskog vijeća, kojoj su nazočili zamjenik ministra Unutarnjih poslova Evelin Tonković, saborski zastupnik i predsjednik skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Vukovara Željko Sabo, zamjenik Splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić, zamjenica gradonačelnika Grada Splita Anđelka Visković, predsjednik Vijeća Grada Vukovara Tomislav Đandro, gradonačelnik Grada Kaštela Joško Berket, gradonačelnik Grada Solina Blaženko Boban, gradonačelnik grada Omiša Ivana Škaričić, načelnik opčine Šolta Nikola Cecić-Karuzić, načelnik općine Zagvozd Miroslav Gaće, predstavnici branitelja prijateljskog grada Vukovara, predstavnici braniteljskih udruga Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici političkih stranaka, predstavnik Društva Poljičana Veliki knez Petar Rodić i dva Mala kneza; Ante Markičević i Luka Marić-Banje, te predstavnici Crkve, prosvjete, među kojima i svi vijećnici Općine Podstrana, održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća.

Minutom šutnje nazočni su odali počast preminulom počasnom građaninu Podstrane maestru Ljubi Stipišiću Delmati i poginulim braniteljima.

Svečanu sjednicu općinskog vijeća otvorila je predsjednica vijeća Marija Mamnić, te je prigodnom pozdravnom riječju pozdravila domaćine i goste.

Pozdravnu riječ nazočnima uputili su zamjenik ministra Unutarnjih poslova Evelin Tonković, saborski zastupnik i predsjednik skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Vukovara Željko Sabo, zamjenik Splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić, zamjenica gradonačelnika Grada Splita Anđelka Visković. Naglasili su da je riječ o dobro organiziranoj i ustrojenoj općini, koja bilježi vidan razvoj i kako ova sredina od njih može očekivati apsolutnu podršku.

Načelnik Općine Miran Tomasović, u podužem izlaganju je istaknuo; “Naša općina prkosi svim negativnim trendovima u Hrvatskoj, a što kriza dulje traje to postaje sve vidljivije. Mi smo općina koja povećava proračun, kojoj komunalni doprinos raste, kojoj broj djece raste, a škola je pretijesna i jedna od najopterećenijih u Hrvatskoj. Broj stanovnika u odnosu na prošli popis porastao je oko 20 posto, i pored Solina najveći je rast u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a realno taj broj je još i veći. Po broju stanovnika najveća smo općina u Županiji, i jedna od najvećih u Hrvatskoj. U turizmu bilježimo iznadprosječne rezultate. Broj noćenja porastao je za 10 posto u odnosu na proteklu godinu, te je sada na razini 250.000. S obzirom na skoro otvaranje novog hotela s 4 zvjezdice, očekujemo daljnji rast turističkog prometa uz napomenu da nam je smještaj sve kvalitetniji, kako u hotelima, tako i u privatnom smještaju“, kazao je načelnik općine i govorio o brojnim projektima, vrijednih i više milijuna kuna, koji će, kako se on pak nada, ovu općinu preporoditi i učiniti je konkurentnom na brojnim poljima, i uvrstiti je u red među najpoželjnijima kako za sam smještaj tako i za uspješniji razvoj turističke privrede.

Na sjednici vijeća dodijeljena su i zaslužena priznanja ovogodišnjim laureatima. Ovogodišnje dobitnike predstavio je dr. Dario Radović, predsjednik Matice Hrvatske Podstrana, a podpredsjednik Općinskog vijeća općine Podstrana Ante Šiško zahvalnice je uručio; Anti Kujundžiću i Marku Šišku, urednicima Podstrana-portala, te Slavku Čaliću, Ivi Leki i akademiku Nenadu Cambiju.

Zamjenik načelnika općine Podstrana Ljubo Božiković uručio je skupne nagrade Ženskoj klapi „Kurjože“ i Župnom zboru crkve Gose u Siti.

Načelnik općine Podstrana Miran Tomasović uručio je osobne nagrade nastavniku Ivi Vitaiću, za rad na školskom sportu, Vinku Karamanu, za doprinos u Društvu Poljičana „Sv. Jure – Priko“, i dugogodišnjoj općinskoj djelatnici Margareti Kelavi, kao poseban doprinos za društvena dostignuća.

I na kraju, predsjednica Općinskog vijeća Marija Mamić, uručila je nagradu za životno djelo prof. dr. sc. Jugoslavu Bagatinu, koji se na kraju zahvalio u ime svih nagrađenih.

U zabavnom programu nastupili su KUD Podstrana sa Folklornom udrugom Omiš, te Podstranjske klape, „Kurjože“, „Praska“ i „Ankora“, pobravši zaslužen aplauz. U ležernoj atmosveri nakon svečane sjednice nazočen je zabavljao kvartet „Porat“.

Inače na sam dan Sv. Ante, i Dan Općine Podstrana, jučer su članovi Općinskog vijeća, na mjesnom groblju Ban, položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu, a nakon čega je u Gornjoj Podstrani održana koncelebrirana sveta Misa koju je predvodio don Petar Dukić.

Također pogledajte

Obavijest o radovima na dijelu Hercegovačke ulice

Obavještavamo stanare ulica Hercegovačka, Stepinčeva i Mile Gojsalić da će se dana 13. rujna .2021. …

Skip to content