ECOMAP PROJEKT: Aktivnosti uzorkovanja talijanskog partnera, Nacionalnog instituta za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku, na obalnom području Općine Podstrana 26. – 29.04.2021. godine

Općina Podstrana vodeći je partner projekta ECOMAP koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG ITALY-CROATIA. Na projektu sudjeluje još 6 talijanskih (Comune di Ancona, Bibione Mare S.P.A., Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale (OGS), Università degli Studi di Ferrara, Consorzio Futuro in Ricerca, Polo Tecnologico di Pordenone Società Consortile per Azioni) i 4 hrvatska partnera (PŠD Špinut, Zdravi Grad, Društvo športskih ribolovaca Strožanac, Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu).

Zajednička poveznica svih partnera na projektu je zaštita okoliša u svrhu poboljšanja kvalitete mora. Projekt uključuje aktivnosti koje se odrađuju na pilot područjima u Italiji i Hrvatskoj. U Hrvatskoj se vrše geofizička i geološka istraživanja morskog dna te kemijske i biološke analize mora i sedimenta.  Istraživanja se obavljaju na području lučice Špinut te u Podstrani, na području lučice i plaže Strožanac.

Talijanski partner Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale (OGS) vrši uzimanje uzoraka u Podstrani u svrhu određivanja stupnja onečišćenja područja te praćenja promjena u moru i morskom sedimentu te ispitivanje morskog dna obalnog područja tijekom realizacije projekta. Dosad su odrađena dva geofizička i jedno biološko istraživanje, tijekom 2019. godine. Zbog nepredviđene situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, u 2020. godini talijanski partneri nisu bili u mogućnosti vršiti aktivnosti istraživanja i uzorkovanja.

U razdoblju 26. – 29.04.2021. godine su u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo Split izvršili drugu kampanju uzorkovanja za biološka i kemijska istraživanja na području Podstrane. Uzorkovanje je izvršeno s ciljem istraživanja sastava i brojnosti bentoske zajednice u sedimentu na području lučice, koja se koriste kao bioindikatori ekološkog stanja lučkih područja. U navedenu svrhu prikupljeni su uzorci sedimenta na 5 lokacija.

Slika 1. Područje istraživanja u Strožancu (Podstrana) i točke uzorkovanja sedimenta
Slika 1. Područje istraživanja u Strožancu (Podstrana) i točke uzorkovanja sedimenta

Drugi cilj istraživanja bio je provjeriti prisutnost izvora slatke vode iz morskog dna, zabilježenih tijekom geofizičkih istraživanja tijekom 2019. godine. Nažalost, tijekom mjerenja profila morskog stupca CTD sondom navedeni izvori nisu potvrđeni, vjerojatno zbog suhe zime / prvog dijela proljeća. Ova prva zapažanja potvrditi će se nakon detaljne obrade podataka.

Slika 2. Lokacije na kojima su CTD sondom mjereni profili stupca morske vode u svrhu identificiranja izvora slatke vode
Slika 2. Lokacije na kojima su CTD sondom mjereni profili stupca morske vode u svrhu identificiranja izvora slatke vode

Također pogledajte

Obavijest o radovima na dijelu Hercegovačke ulice

Obavještavamo stanare ulica Hercegovačka, Stepinčeva i Mile Gojsalić da će se dana 13. rujna .2021. …

Skip to content