Održana 16. kulturno-umjetnička manifestacija “Dobrojutro more”

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, pred prepunim gledalištem u Gornjoj Podstrani održana je 16. kulturno-umjetnička manifestacija “Dobrojutro more” posvećena hrvatskoj književnoj riječi, slobodi i moru, tom prostranstvu koje baštinimo i čuvamo kao vječni simbol slobode, i kao nepresušni izvor umjetničkog nadahnuća…

U nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanadera, predsjednika Matice Hrvatske Igora Zidića, predsjednika Društva Hrvatskih književnika Božidara Petrača, te počasnog građanina Općine Podstrana, Nedjeljka Mihanovića, na pozornici su se redali novi, mladi pjesnici, koji se narednih godina trebaju dokazati u društvu najboljih.

U prigodnoj riječi, prisutnima se obratio Miran Tomasović, načelnik općine Podstrana, koji je kazao: “Ova manifestacije je jedna od starijih, od osamostaljenja RH, nastala je na spomen Domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Dan pobjede. Po 16. put ovdje podno Mosora, između Cetine i Žrnovnice prisjećamo se brojnih pjesnika: Josipa Pupačića, Jure Kaštelana, Nikole Miličevića, Anđelka Novakovića, Drage Ivaniševića, Branka Klarića

Nazočnima se u prigodnoj riječi obratio i Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika:

“Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti Vas u ime Društva hrvatskih književnika, i svoje osobno i to u predvečerje sutrašnjega blagdana, Dana domovinske zahvalnosti, Dana slobode, Dana hrvatskih branitelja. Ova manifestacija, kako je već rečeno, nastala je na humusu te želje da se svake godine obilježi, kako ono što je postignuto časno Olujom, tako i ono što uznosi slobodu, tako ono uznosi ljepote ovoga podneblja, ljepote ovoga zavičaja.

Ovdje se izredalo 15 laureata, većinom pjesnika, ali i književnika, prozaika, bez kojih je zapravo nemoguće zamisliti bilo kakvu antologiju pjesništva ili proze. Osim toga, na ovoj su se pozornici izredali pjesnici, bez kojih također suvremeno hrvatsko pjesništvo ne bi bilo ono što jest, i koji još, nisu stigli biti laureati, ali možda će jednog dana to i biti.

I na kraju, ovdje su se dijelili svoje pjesme mnogi zavičajni pjesnici, pjesnici koji su nas iz godine u godinu znali iznenaditi svojim lijepim stihovima, što u čakavštini, što u književnom standardu. Ova manifestacija živi upravo po svojoj pjesničkoj riječi, i kroz pjesničku riječ iskazuje sudbinu svoga naroda …“.

Na 16. pjesničkim susretima Dobrojutrenja sudjelovali su: Marina Čapalije, Zlatko Juras, Fabijan Lovrić, Mile Pešorda, Ivo Klarić, Ivan Šarolić, Đurđica Tičinović, Maja Tomas i Tonko Maroević (prošlogodišnji laureat).

I na kraju, velikim aplauzom proglašen je ovogodišnji laureat, Igor Zidić, predsjednik Matice Hrvatske, čiji je životni put opisao Tonko Maroević, a zaslužno priznanje mu uručio Miran Tomasović, načelnik općine Podstrana.

Nakon uručenog priznanja, obratili smo se laureatu i pitali što za njega znači pjesništvo a i ovo priznanje, a Igor Zidić je rekao:

“Pa, znate, u prvom redu bi trebalo odgovoriti što za mene znači pjesništvo a što uopće znači u našem društvu pjesništvo… Meni je ovo priznanje, naravno, drago. Cijeli prostor koji je dao izvanredni broj pjesnika. Imao sam to zadovoljstvo i sreću da sam ih svih dobro poznavao, od Jure Kaštelana, Drage Ivaniševića, Bepa Pupačića do Anđelka Novakovića… Svi su bili moji dragi prijatelji. Često smo se sastajali, razgovarali. To je za mene poznati ambijent, poznato društvo i vjerojatno jedno ako vjerujemo da postoji još neki trag u ljudima, to je jedno od zadnjih mjesta Hrvatske gdje se pjesnici još rađaju… kazao je ovogodišnji laureta na 16. manifestaciji “Dobrojutro more“.

U zabavnom dijelu ugodno je osvježavala klapa „Praska“ i klapa “Šufit“.

Piše: Davor Grgat

Također pogledajte

Obavijest o radovima na dijelu Hercegovačke ulice

Obavještavamo stanare ulica Hercegovačka, Stepinčeva i Mile Gojsalić da će se dana 13. rujna .2021. …

Skip to content