Javni poziv za isticanje kandidatura za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Općine Podstrana

Na temelju članka. 10. Zakona o savjetima mladih ( „Narodne novine“ broj 41/14) te članka 6. Odluke o osnivanju Savjeta mladih Općine Podstrana („ Službeni glasnik Općine Podstrana“ broj 12/16), Općinsko vijeće Općine Podstrana objavljuje

JAVNI POZIV
za isticanje kandidatura za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Općine Podstrana

Članak I.

Pokreće se postupak izbora članova Savjeta mladih Općine Podstrana i njihovih zamjenika kao savjetodavnog tijela Općine Podstrana  koje se osniva sa ciljem promicanja i zagovaranja prava, potreba i interesa mladih na lokalnoj razini. Savjet mladih svojim djelovanjem, prijedlozima i mišljenjima ima utjecaj na pripremu, donošenje i provedbu odluka Općinskog vijeća Općine Podstrana koje su od interesa za mlade, a time i na bolji položaj mladih na lokalnoj razini i rješavanje problema mladih.

Izrazi koji se koriste u ovom javnom pozivu, a imaju rodno značenje koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski spol.

U Savjet mladih Općine Podstrana Općinsko vijeće bira 5 (pet) članova i njihove zamjenike, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika.

Mandat članovima Savjeta mladih i njihovim zamjenicima traje tri (3) godine.

Članak II.

Pravo predlaganja kandidata za članove Savjeta mladih Općine Podstrana imaju:
–    udruge koje su sukladno statutu ciljno i prema djelatnosti opredijeljene za rad s mladima i za mlade,
–    učenička vijeća
–    studentski zborovi,
–    pomladci političkih stranaka u Republici Hrvatskoj,
–    pomladci sindikalnih ili strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj i
–    neformalne skupine mladih od najmanje 20 mladih.

Predlagatelji iz prethodnog stavka dužni su prilikom isticanja kandidatura za članove Savjeta mladih predložiti i zamjenika za svakog kandidata za člana Savjeta mladih. Svaki ovlašteni predlagatelj može predložiti najviše pet kandidata.

Članak III.

Kandidati za članove Savjeta mladih Općine Podstrane mogu biti osobe u dobi od navršenih petnaest  do navršenih trideset godina života, s prebivalištem ili boravištem na području Općine Podstrana.

Članak IV.

Prijedlog kandidata dostavlja se na propisanom obrascu (Prijavnica br. 1 ili  Prijavnica br. 2.), a on sadržava:
–    naziv ovlaštenog predlagatelja, odnosno naziv „neformalna skupina mladih“,
–    ime i prezime kandidata i njegova zamjenika,
–    adresu prebivališta odnosno boravišta kandidata i njegova zamjenika,
–    dan, mjesec i godina rođenja kandidata i njegova zamjenika,
–    OIB kandidata i njegova zamjenika,
–    obrazloženje kandidature.

Kandidatura mora biti potpisana od strane ovlaštene osobe predlagatelja i ovjerena pečatom predlagatelja, ukoliko predlagatelj ima pravnu osobnost.

Uz kandidaturu je potrebno priložiti presliku važeće osobne iskaznice odnosno uvjerenje o prebivalištu odnosno boravištu za kandidata i njegova zamjenika, kao i vlastoručno potpisanu izjavu kandidata o prihvaćanju kandidature za izbor člana odnosno zamjenika člana Savjeta (Izjava).

Uz kandidaturu je potrebno priložiti i izvadak iz registra udruga ili drugog registra u koji se upisuju organizirani oblici djelovanja mladih, izvadak iz statuta udruge iz kojeg se vidi da je udruga ciljno i prema djelatnostima opredijeljena za rad s mladima i za mlade, preslike odluke o osnivanju organizacijskog oblika djelovanja mladih, izvatke iz statuta ili druge akte kao dokaz o svojstvu ovlaštenog predlagatelja.

U slučaju da je predlagatelj kandidata neformalna skupina, kandidatura mora sadržavati još i podatke o svim predlagateljima tj.  mora biti priložen i popis osoba koje čine skupinu i podržavaju kandidaturu (Prijavnica br. 2.), sa slijedećim podacima: ime i prezime, adresa prebivališta odnosno boravišta, dan, mjesec i godina rođenja, OIB i potpis osobe.

Članak V.

Prijedlozi kandidata za članove Savjeta mladih Općine Podstrana podnose se Povjerenstvu za provjeru valjanosti kandidatura i izradu popisa valjanih kandidatura  najkasnije do 12.  listopada 2016. godine putem protokola Općine Podstrana ili putem pošte na adresu:

OPĆINA PODSTRANA, Trg. Dr. Franje Tuđmana 3, 21312 Podstrana
S naznakom
„Kandidatura za člana Savjeta mladih Općine Podstrana“.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 021/ 330-489, osobno u prostorijama Upravnog odjela za pravne poslove i strateško upravljanje (prvi kat, soba broj 3. zgrade Općine Podstrana) ili na e-mail: monika.cutuk@podstrana.hr.

Članak VI.

Povjerenstvo za provjeru valjanosti kandidatura obavlja provjeru formalnih uvjeta prijavljenih kandidata te u roku od 15 dana od isteka roka za podnošenje prijava sastavlja izvješće o provjeri formalnih uvjeta te utvrđuje popis važećih kandidatura.

Kandidature koje nisu pravovremene, potpune i pravilno sastavljene i s propisanim dokazima u prilogu ili su podnesene od strane subjekata izvan ovlaštenih predlagatelja, zbog formalnih nedostataka neće biti prihvaćene i neće se uzeti u obzir prilikom sastavljanja popisa važećih kandidatura.

Izvješće o provjeri formalnih uvjeta  i popis važećih kandidatura  dostavljaju se Općinskom vijeću Općine Podstrane te se objavljuju na web stranicama Općine Podstrane.

Članak VII.

Općinsko vijeće Općine Podstrana, na prvoj sjednici nakon objave popisa važećih kandidatura raspravlja o izvješću Povjerenstva za provjeru valjanosti kandidatura i s popisa važećih kandidatura bira članove i zamjenike članova Savjeta mladih tajnim glasovanjem koje se provodi glasačkim listićem ovjerenim pečatom Općinskog vijeća.

Rezultati izbora za članove i zamjenike članova Savjeta mladih objavit će se na web stranicama Općine Podstrana.

Članak VIII.

Savjet se mora konstituirati u roku od 30 dana od dana objave rezultata. Konstituirajuću sjednicu Savjeta saziva predsjednik Općinskog vijeća Općine Podstrana. Savjet je konstituiran izborom predsjednika Savjeta.
Obavijest o konstituiranju Savjeta objavljuje se na web stranici Općine Podstrana.

Članak VIII.

Ovaj javni poziv objavit će se na web stranicama i oglasnoj ploči Općine Podstrana.

Klasa: 007-02/16-01/01                                                                Predsjednica
Urbroj: 2181/02-04/01-16-1                                                        Općinskog vijeća:
Podstrana, 22. rujna 2016. godine                                                 Gordana Božiković

Također pogledajte

Upute i obavijesti kandidatima za prijam namještenika Čistač/-ica

Na službenim internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dana 3. rujna 2021. godine objavljen je …

Skip to content