U tijeku je izvođenje konzervatorsko restauratorskih radova sanacije mosta na rijeci Žrnovnici

U tijeku je izvođenje konzervatorsko restauratorskih radova sanacije mosta na rijeci Žrnovnici. Radovi se izvode u skladu s rješenjem i prethodnim odobrenjem nadležnog Konzervatorskog odjela u Splitu te ishođenim suglasnostima Županijske uprave za ceste Split i Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita.

Stari most u Žrnovnici, na predjelu zvanom Rakite, sagrađen je otprilike krajem 19. – početkom 20. stoljeća i spada pod zaštićena kulturna dobra. Most je oštećivan više puta, uglavnom zbog nepoštivanja prometnih regulacija na njemu. Most je izvorno bio namijenjen za prijelaz pješaka i kočija. U veljači 2020. godine došlo je do urušavanja jednog dijela kamene ograde. Uz to vidljiva su i prijašnja oštećenja i pukotine koja su se dodatno proširile. Od siline udarca vozila u ogradu mosta odlomljeni su kameni blokovi koji su potom upali u rijeku.
Kameni blokovi oko novonastale pukotine su izmaknuti te će isti biti skinuti zbog ponovne ugradnje i učvršćivanja, kao i izmaknute kamene kape. Dijelovi kamene kape i zida koji su prilikom udarca upali u rijeku će se izvaditi i ponovno ugraditi u kamenu ogradu. Unutarnji dio mosta bit će očišćen od organskih (lišajevi, mahovina) i anorganskih onečišćenja te će površina biti tretirana biocidnim sredstvom kako bi se usporilo njihovo ponovno nastajanje.

Zidanje ogradnog zida mosta izvodi se prema originalu te će svaki kameni blok biti vraćen u odgovarajući položaj uz postavljanje inoks trnova. U slučaju nedostajanja dijela kamene ograde radi se rekonstrukcija novog kamenog bloka koji treba biti što sličniji originalu, po kvaliteti, vrsti i boji kamena te po načinu obrade. Također će se pristupiti uklanjanje neadekvatnih fuga na unutarnjem dijelu zida te na kamenoj kapi.

Radovi su započeti danas, 08. lipnja 2020. godine a završetak izvođenja radova je 12.06.2020. godine uz pretpostavku povoljnih vremenskih uvjeta. Prema elaboratu privremene regulacije prometa u svrhu regulacije prometa za vrijeme izvođenja konzervatorsko restauratorskih radova sanacije mosta na rijeci Žrnovnici, promet je potpuno zatvoren na predmetnom mostu.

Također, izvan projekta sanacije pristupit će se čišćenju nanosa otpadnog i biološkog materijala u koritu rijeke oko mosta.

Ono što će naše građane, kao i građane grada Splita posebno zanimati, planira se i izvedba sigurnog, funkcionalnog i vizualno prihvatljivog pristupa s Poljičke ceste na riječnu šetnicu, kako bi taj prirodni biser bio dostupan što većem broju obitelji, kao i individualnim šetačima i rekreativcima koji obitavaju u širem području.

Ovom prilikom još jednom molimo građane i sudionike u prometu za strpljenje, oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije.

Također pogledajte

Obavijest o radovima na dijelu Hercegovačke ulice

Obavještavamo stanare ulica Hercegovačka, Stepinčeva i Mile Gojsalić da će se dana 13. rujna .2021. …

Skip to content