Priopćenje za javnost o održanoj desetoj javnoj tribini o održivom gospodarenju otpadom, Podstrana 06.11.2020.

Projekt „Izgradnja reciklažnog dvorišta Perun“

Deseta u nizu javna tribina o održivom gospodarenju otpadom u sklopu projekta „Izgradnja reciklažnog dvorišta Perun“ održala se dana 06.11.2020. u Konferencijskoj dvorani Općine Podstrana.

Predstavnica tvrtke Alfa atest d.o.o., Anđela Dželalija, dipl.ing.biol.i ekol. mora izložila je stručna predavanja na temu „Važnost razvoja sustava kompostiranja“ i „Ekonomske i okolišne prednosti recikliranja otpada“. Tako se prisutne upoznalo s ciljevima EU za smanjenje odloženog biootpada na odlagalištima te negativnim utjecajem biootpada na zrak, vode i tlo, te ukazalo na važnost razvoja sustava kompostiranja kako bi se smanjio negativan utjecaj biootpada na okoliš, a i iskoristio njegov potencijal. Dan je primjer domišljatih japanskih arhitekata „Bakoko Design Development“ koji su projektirali malu okruglu čajnu kućicu, koja služi i za kompostiranje, a temperatura koja se razvija tijekom kompostiranja koristi se za zagrijavanje prostora. Dalje kroz izlaganje predstavljene su ekonomske i okolišne prednosti recikliranja i važnost korištenja reciklažnog otpada kako bi se iskoristila vrijedna svojstva otpada, povećala stopa odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, te sporije trošili prirodni resursi koji će trebati i budućim generacijama. Korištenjem reciklažnog dvorišta smanjiti će se količine otpada na odlagalištima otpada, smanjiti će se pojava divljih odlagališta otpada te količina miješanog komunalnog otpada po kućanstvu.

Nakon izlaganja otvorena je javna rasprava u koju se građani aktivno uključili.

Sudionicima javne tribine podijeljeni su edukativni materijali (brošure, letci).

Fotografije s desete javne tribine možete pogledati u galeriji.

 

Projekt „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Perun“ sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Također pogledajte

Obavijest o radovima na dijelu Hercegovačke ulice

Obavještavamo stanare ulica Hercegovačka, Stepinčeva i Mile Gojsalić da će se dana 13. rujna .2021. …

Skip to content