skip to Main Content

Posjet Solinu u sklopu projekta Korak po korak

U sklopu projekta Korak po korak (UP.02.2.2.15.0060) koji provodi Općina Podstrana posjetili smo i grad Solin.

Mobilni tim Općine Podstrana, voditeljica projekta i veseli sudionici, djeca i odrasle osobe s invaliditetom s radošću su proveli još jedno zajedničko druženje.

Grad Solin je bogat izvor hrvatske nacionalne baštine, kolijevka antičke i starohrvatske povijesti. Od antičkog grada Salone i nekad glavnog grada rimske provincije Dalmacije, preko burnih vremena hrvatskih vladara i krunidbe kralja Zvonimira pa sve do danas, najmlađeg grada u Hrvatskoj, Solin je uistinu grad spomenik.

Tu su nekoć koračali car Dioklecijan, kraljica Jelena, kralj Zvonimir i mnogi drugi… Salona je bila glavni

grad rimske provincije u Dalmaciji, najveći arheološki park u Hrvatskoj. Impozantnosti toga starog rimskog grada, zidine s kulama i vratima, forum s hramovima, amfiteatar, groblja sa salonitanskim mučenicima vrijedno je obići.

Hrvatsko ime Solin nastalo je od latiniziranog naziva Salona. Stari grčki geograf Strabon kaže da je Salona bila luka ilirskog plemena Dalmata, koji su tu vjerojatno trgovali s grčkim pomorcima. Ostaci bedema, predmeti grčkog podrijetla nađeni u Saloni i njezinoj okolici, upućuju na Grke kao utemeljitelje ovog grada.

Sudionici projekta uživali su u šetnji uz rijeku Jadro – hrvatski Jordan koji ih je doveo do Gospinog otoka, najstarijeg marijanskog svetišta u Hrvata koji ispunjava mirom i spokojem, a bogata prirodna flora i

fauna te impozantna kulturna baština potakla ih je na iskazivanje želje za ponovni dolazak.

Djelić atmosfere pogledajte u fotogaleriji:

Također, ovim putem pozivamo sve zainteresirane roditelje da na aktivnosti uključe svoju djecu s teškoćama u razvoju te odrasle osobe s invaliditetom da nam se pridruže na projektnim aktivnostima. 

Za sudjelovanje u projektnim aktivnostima kao i za sva dodatna pitanja možete se javiti Ivani Carev Seneberg (voditeljica projekta, kontakt e-mail ivana.seneberg@podstrana.hr) i Maji Medvidović (socijalna mentorica, kontakt e-mail socijalni.mentor@podstrana.hr ).

EU projekt Korak po korak financiran je bespovratnim sredstvima u iznosu od 1.997.520,00  kuna (15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85% iz Europskog socijalnog fonda) u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru ITU mehanizma namijenjenog za financiranje projekata Urbane aglomeracije Split (UAS). Intenzitet potpore je 100%.

Projekt Korak po korak ima za cilj razviti i proširiti dostupnost izvaninstitucionalnih socijalnih usluga za najranjivije skupine društva na području Općine Podstrana i Urbane aglomeracije Split kako bi se smanjila socijalna isključenost i prevenirala institucionalizacija najranjivijih skupina u društvu.

Back To Top Skip to content